Mammobiel vat post op Sint-Jansplein

Mammobiel vat post op Sint-Jansplein

Mammobiel vat post op Sint-Jansplein

Print
Antwerpen - Van 11 tot 28 oktober kunnen alle vrouwen tussen 50 en 69 jaar een gratis screeningsmammografie laten nemen op het Antwerpse Sint-Jansplein. Het is de eerste keer dat het onderzoekscentrum op wielen, de mammobiel, neerstrijkt binnen de Antwerpse Singel.

"En dat is nodig", zegt Antwerps schepen voor Sociale Zaken Monica De Coninck bij de officiële opening. "Momenteel gaat 36 procent van de Antwerpse vrouwen op tweejaarlijkse controle. In Antwerpen-Noord bedraagt dat gemiddelde slechts 32 procent en dat moet dringend omhoog. De percentages liggen beduidend lager in stadsgebieden waar veel allochtone vrouwen wonen. Zij hebben nog te weinig de reflex om preventief naar de dokter te stappen. Indien er borstkanker bij hen wordt vastgesteld, is dat vaak in een vergevorderd stadium."

Mentaliteitswijziging

"Met deze gerichte aanwezigheid willen we een mentaliteitswijziging tot stand brengen. Een op de negen vrouwen krijgt borstkanker. Tachtig procent geneest. Bovendien stijgen de genezingskansen met de helft als de patiënt in kwestie regelmatig een mammografie laat uitvoeren", zegt Maaike Van den Broeck van Lokaal Gezondheidsoverleg.

Voor de verwerking van de mammografieën zorgt een team van de Universiteit Antwerpen onder leiding van professor Guido Van Hal. "We trachten zo veel mogelijk kankers in een vroeg stadium op te sporen. Sommige foto's worden daarbij zelfs tot driemaal toe afzonderlijk beoordeeld door een andere radioloog. Pas nadien brengen we de deelneemsters en hun huisarts of gynaecoloog op de hoogte van het resultaat."

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio