Overheid krijgt maar geen vat op hormonenmaffia

Overheid krijgt maar geen vat op hormonenmaffia

Overheid krijgt maar geen vat op hormonenmaffia

Print
De hormonenmaffia in ons land was nooit beter georganiseerd. Zowel wat dierlijke als humane producten betreft. Dat zegt senator Bart Tommelein (Open Vld) die een lijst met elf concrete voorstellen klaar heeft voor de nieuwe regering.

In het nationale veiligheidsplan van de politie (2008-2011) is de strijd tegen de hormonenmaffia geen prioriteit. En dat is volgens Bart Tommelein een grote vergissing.

Uit verschillende parlementaire vragen die hij recent aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) stelde, blijkt dat de hormonenmaffia in ons land actiever is dan ooit. Maar er worden steeds moeilijker te detecteren producten gebruikt en dieren worden onder meer met langere naalden behandeld om geen sporen na te laten.

Bart Tommelein wil de hormonenmaffia met gelijke wapens bekampen, wat nu niet het geval is. "We moeten de geldstromen in het hormonencircuit blootleggen. De kennis van de hormonenmaffia bevindt zich bovendien op zulk wetenschappelijk niveau, dat de gewone controles op veebedrijven nog maar weinig resultaten opleveren. Dus is er nood aan nieuwe moderne apparatuur."

Douane en de Computer Crime Unit (CCU) moeten meer bevoegdheden krijgen om actief op zoek te kunnen gaan naar doping voor menselijk gebruik die onder meer via het internet vrij te koop wordt aangeboden. De douanediensten moeten bepaalde zendingen vooraf kunnen blokkeren.

.

Nu in het nieuws