Chileense mijnwerkers ruziën om als laatste gered te worden

"Dat is prima, meneer de minister, maar ik wil als laatste boven komen". "Nee, nee, mijn vriend, ik heb al gezegd dat ik de laatste zou zijn", zegt een tweede stem. "Nee, nee, echt waar. Ik wil de laatste zijn, please", aldus een derde.

Dat is wat de Chileense minister van volksgezondheid Jaime Manalich zondagavond te horen kreeg toen hij de opgesloten mijnwerkers zei dat men bezig was om de volgorde te bepalen waarin de 33 mannen zouden worden bevrijd uit hun toevluchtsoord 622 meter onder de grond. Die volgorde wordt volgens Manalich bepaald door technische factoren.

Afgelopen weekend bereikte de nieuwe, bredere schacht de ondergrondse ruimte waar de 33 kompels sinds 5 augustus leven. Ingenieurs werken aan de constructie en de verstevigingen die nodig zijn om de mannen naar boven te halen. Dat zou woensdag beginnen.

Naam vereeuwigd

Minister Manalich looft hun zelfopoffering: "Ze hebben een echt lovenswaardige ingesteldheid, ze zijn solidair met hun makkers". Maar misschien speelt in de competitie om als laatste gered te worden ook het feit dat de naam van die man wellicht voor altijd in de geschiedenisboeken zal komen.

Misselijkheid

De mannen krijgen 12 uur voor de eigenlijke redding begint een speciaal vloeibaar dieet dat misselijkheid en braken tijdens het ophalen moet voorkomen. Nooit voordien hebben mensen langer in dergelijke omstandigheden moeten overleven.

Vrijdag

Normaal gesproken zullen eerst enkele van de fittere mannen opgehaald worden, vervolgens de minder fitte - sommigen hebben hartproblemen of ademhalingsmoeilijkheden - en als laatsten zullen de sterkste mannen opgehaald worden. De allerlaatste mijnwerker ziet vrijdag het daglicht, tenminste als het schema klopt.

Nu in het nieuws