Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Print
Honderden gevangenen in Kazachstan hebben al hun buik opengesneden uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen. Het Centraal-Aziatische land ligt al jaren onder vuur voor mensenrechtenschendingen.

Gevangenen zeggen dat slagen, foltering en verkrachting schering en inslag zijn. De enige manier die ze nog zien om de buitenwereld hierop te wijzen, is brutale zelfverminking, zeggen ze.

Voormalige gevangenen vertellen dat gedetineerden worden opgehangen en geslagen, dat bewakers op de vloer urineren en gevangenen dan over de vloer sleuren om die schoon te maken, en dat gevangenen verplicht worden rochels van bewakers van de vloer te likken.

De gevangenissen zijn ook overbevolkt. Gevangenen zeggen dat ze maar om de veertien dagen mogen douchen en te weinig eten krijgen.

Verdoezelen

Vorig jaar bracht de speciale VN-rapporteur voor foltering, Manfred Nowak, een bezoek aan Kazachse gevangenissen. In zijn rapport schreef hij dat het bij "het gebruik van foltering en slechte behandeling zeker om meer gaat dan om geïsoleerde gevallen." De VN-rapporteur zegt dat de overheid de situatie nog steeds tracht te verdoezelen.

RP

IPS

.

Nu in het nieuws