Gebogen schermen houden geluid weg van hoogbouw achter E313/E34

Gebogen schermen houden geluid weg van hoogbouw achter E313/E34

Gebogen schermen houden geluid weg van hoogbouw achter E313/E34

Print
Deurne - De nieuwe geluidsschermen op de E313/E34 in Deurne hebben een dubbele taak. Zo moeten ze er ook voor zorgen dat het geluid niet weerkaatst tot in het Rivierenhof aan de andere kant van de snelweg.

Sommige mensen hebben vragen bij de kleur en vorm van de schermen. De aannemer heeft daarin een grote vrijheid, zo blijkt.

“Wij stellen geen eisen qua vorm, kleur of materiaalkeuze”, stelt woordvoerster Erika Decorte van de Administratie Wegen en Verkeer Antwerpen (AWV).

“We leggen wél normen op wat betreft de isolatie en de absorbtie (opslorpen van geluid, red.). De bedoeling is om het geluid maximaal te verminderen. De aannemer geeft ons een aantal voorstellen. Die worden beoordeeld door een jury, waarin ook de stad haar zeg heeft. Daar hebben wij inzage in het voorstel om na te rekenen of er inderdaad voldoende geluid geïsoleerd wordt en geabsorbeerd”, besluit Decorte.

Toch krijgt AWV veel vragen van omwonenden.

> Sommige mensen reageren verbolgen omdat de schermen niet tot voor hun voordeur reiken.

Andere zijn dan weer kwaad omdat de schermen hun zicht op het park Rivierenhof belemmert.

> Gebruikers van de wandelpaden in datzelfde Rivierenhof vroegen zich af waarom aan die kant van de snelweg geen schermen werden geplaatst. Want met schermen zouden ze veel rustiger kunnen wandelen.

> Anderen vrezen dan weer dat de geluidsoverlast in het Rivierenhof nog groter zal worden omdat het geluid zal reflecteren tegen de geluidsschermen aan de overkant en zal terugkaatsen tot in het wandelpark. "Juist daarom wordt de absorbtiekracht van die schermen berekend", legt Erika Decorte uit. De schermen moeten het geluid als het ware vangen en niet terugkaatsen.

> Hier speelt ook de vorm van de schermen mee. Dat ze bijvoorbeeld gebogen zijn, komt omdat ze het geluid ook moeten weghouden van de hoogbouw die achter de snelweg ligt.

De werkzaamheden zijn eind deze maand afgelopen. Het karwei kost 1,7 miljoen euro.

Johan Van Baelen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio