Eerste Antwerpse moskeegidsen studeren af

Eerste Antwerpse moskeegidsen studeren af

Eerste Antwerpse moskeegidsen studeren af

Print
Antwerpen - In het Antwerpse stadhuis zijn woensdagavond de eerste tien deelnemers van de opleiding tot moskeegids ontvangen door schepen Monica De Coninck. Zeven personen ontvingen hun attest na een succesvolle opleiding en stageperiode.

Het project 'Welkom in de moskee' werd opgezet omdat scholen en buurtgroepen vaak interesse toonden voor een rondleiding in een moskeegebouw en ook moskeeën aangaven hun deuren te willen openzetten voor de buurt.

Om het project te realiseren, ging de stad op zoek naar vrijwilligers die verbonden waren met een moskee. Van oktober tot november 2009 hebben tien Antwerpse vrijwillige kandidaat-gidsen een vierdaagse vorming gevolgd. Ze werden getraind in communicatievaardigheden en het verloop van een rondleiding en leerden omgaan met vragen van het publiek. Lesgever was Hassan Amaghlou, die in het verleden ook al de opleiding van de Limburgse moskeegidsen verzorgde.

Stage

Daarna moesten de kandidaat-gidsen een stageperiode van vijf maanden doorlopen. Tijdens deze stageperiode gaven ze een aantal rondleidingen onder begeleiding van coach Omar Nahas. Zo werden de competenties van de kandidaat-gidsen verder ontwikkeld.

Vandaag kregen de eerste zeven gidsen van de tien kandidaten van 2009 hun officiele attest. Het attest van de overige drie kandidaat-gidsen zal later verstrekt worden na verdere oefeningen en/of taalopleiding.

Rondleiding

In totaal hebben al 550 Antwerpenaren een rondleiding gekregen. Een gids leidde zo bijvoorbeeld een seniorengroep en een studentengroep rond of buurthuis Stroboertje uit Merksem, een organisatie voor mensen in armoede. Naast basisinformatie over de attributen in de moskee en de islam in het algemeen, spreken de gidsen uit eigen beleving.

De rondleidingen werden bekendgemaakt via verschillende organisaties in Antwerpen. Na de attestuitreiking start ook een bredere bekendmaking van het project naar scholen.

Groepen van minimum zes personen kunnen zich gratis inschrijven via moskeegidsen@stad.antwerpen.be of telefonisch op het nummer 03/338.71.00.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio