Riis gelooft in onschuld Contador

De Deen Bjarne Riis (46) heeft woensdag op de Duitse televisie zijn vertrouwen in de onschuld van Alberto Contador geuit. De ploegleider van Saxo Bank krijgt de Spaanse Tourwinnaar vanaf volgend seizoen onder zijn hoede.

drombouts

"Ik heb met Alberto gesproken en ik heb momenteel geen enkele reden om hem niet te geloven", aldus Ris.

In de urine van Contador werden bij een controle tijdens de tweede rustdag van de Tour sporen van clenbuterol gevonden, volgens de Spanjaard een gevolg van besmet vlees.

Contador is voorlopig geschorst en wacht op het oordeel van de Internationale Wielerunie (UCI), die moet bepalen of er een disciplinaire procedure wordt opgestart. In het slechtste geval riskeert hij een schorsing van twee jaar.

Bovendien bracht de Amerikaanse kwaliteitskrant The New York Times dinsdag aan het licht dat er bij een controle op 20 juli sporen van zogenaamde 'plasticisers' zijn aangetroffen in de urine van de Tourwinnaar.

Deze chemische stoffen kunnen afkomstig zijn van de plastic zakken die worden gebruikt om afgetapt bloed te bewaren en wijzen volgens de krant op het gebruik van bloeddoping.