"Raad Vreemdelingenbetwistingen maakt politie belachelijk"

"De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen maakt de Mechelse politie belachelijk. Wij doen zeer grondige woonstcontroles van illegalen die een regularisatie willen, maar toch trekt de Raad die in twijfel. Dat kan niet.” Dat verklaarde de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) tijdens het Kamerdebat over het asielbeleid.

wverhaert

“De Mechelse politie bezoekt illegalen die om regularisatie vragen twee keer om te zien of ze wonen waar ze zeggen dat ze wonen. Als de betrokkene twee keer niet thuisgeeft, volgt nog een buurtonderzoek. Als de illegaal niet woont waar hij zegt te wonen, adviseren wij negatief voor regularisatie. Deze controle is zwaarder dan een gewone controle van iemands domicilie.”

“Van de 332 Mechelse aanvragen voor regularisatie adviseerden wij in 146 gevallen negatief. Van deze laatste groep waren er 100 negatief omdat de politie ons na grondig onderzoek zei dat de illegaal helemaal niet op het adres verblijft dat hij opgaf. Veertig van deze honderd gingen tegen ons advies in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) en die gaf hen al in 16 gevallen gelijk.”

"Raad haalt beleid onderuit"

Volgens Somers maakt deze Raad de Mechelse politie belachelijk. “Als onze politie bij twee grondige controles heeft vastgesteld dat die illegalen er niet wonen, dan nog gaat de Raad onze adviezen vernietigen. Volgens de Raad is het voldoende dat de illegaal op het adres dat hij opgeeft “gezien” is. Hij moet er dus niet echt wonen. Zo haalt deze Raad heel ons beleid onderuit.”

Zoë Genot (Ecolo) zei dat de politie misschien “tijdens de kantooruren had gecontroleerd”. Dat mag je van haar niet doen “omdat vele van deze illegalen dan niet thuis kunnen zijn omdat ze in het zwart werken”.

Staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH) repliceerde dat de RVV een onafhankelijk rechterlijk orgaan is, waaraan hij niets te zeggen heeft. De Dienst Vreemdelingenzaken kan daar ook niet in tussenkomen, stelde Wathelet.

JDW