"Rijke landen verpesten hun rivieren"

Print
Gebrekkige zorg voor de natuur heeft ertoe geleid dat de rivieren zich wereldwijd in een crisissituatie bevinden. Vooral in rijke landen worden riviersystemen bedreigd. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover het tijdschrift Nature bericht.

Vervuiling, de bouw van dammen, landbouwafval en waterwerken hebben serieuze gevolgen voor de wereldwijde riviersystemen. "Tot onze verbazing bleek dat de rivieren op sommige plaatsen in de Verenigde Staten en Europa het ernstigst bedreigd worden", zegt Peter McIntyre, medeauteur van het rapport en zoöloog aan de University of Wisconsin-Madison in de VS.

Dure waterwerken om de kwaliteit en hoeveelheid van drinkwater te beheersen, zorgen er in rijke landen voor dat de natuurlijke capaciteit van rivieren om water te beheersen en zuiveren afneemt, blijkt uit de studie. Jaarlijks worden honderden miljarden euro's besteed aan technische systemen voor gewin op korte termijn. Dat zegt medeauteur Charles Vörösmarty van de City University in New York.

Volgens hem is er een andere aanpak nodig. "We moeten samenwerken met de natuur. Als we dat doen, heeft de mensheid op lange termijn veel meer profijt van de rivieren."

Bittere pil

Rivieren lopen het minste risico in dunbevolkte gebieden. De rivieren in de poolstreek en relatief ontoegankelijke gebieden zijn in de beste conditie, blijkt uit het onderzoek.

"In de geïndustrialiseerde wereld verpesten we ons oppervlaktewater. Vervolgens proberen we dat met miljarden dollars te repareren. In rijke landen kunnen we ons dat veroorloven, maar arme landen kunnen dat niet", zegt Vörösmarty. In zijn studie is de bittere pil voor de rijke landen dat hun enorme investeringen in technische oplossingen in feite een vorm van mismanagement zijn.

JS (IPS)

MEEST RECENT