Kim Geybels eist senaatszetel op via kortgedingrechter

Kim Geybels is woensdag voor de Brusselse kortgedingrechter verschenen om haar plaats in de Senaat de heroveren. De Lummense N-VA'ster nam eind augustus ontslag uit de Senaat nadat ze in opspraak was geraakt door een drug- en afpersingsverhaal in Thailand, maar beweert dat dit onder druk gebeurde. De advocaat van de Senaat heeft alvast laten weten dat de dagvaarding weinig zin heeft.

fvranckx

Geybels' advocaat Wim Smet stelt dat de ontslagbrief van de Lummense ongeldig is omdat ze die moest tekenen onder druk van Senaatsvoorzitter en partijgenoot Danny Pieters, N-VA-fractievoorzitter Liesbeth Homans en partijvoorzitter Bart De Wever.

Vorige week probeerde ze haar inkomensverlies terug te vorderen door een schadevergoeding van 452.000 euro te eisen, maar N-VA besloot niet op dat verzoek in te gaan.

Geloofsbrieven

Vervolgens trok Geybels naar de kortgedingrechter in Brussel om op die manier alsnog haar plaats in de Senaat te kunnen behouden. Een eerste klacht is gericht tegen De Wever, Homans en Pieters wegens afpersing. De tweede tegen de N-VA en woordvoerster Valerie Van Peel wegens laster.

Geybels wil dat de rechter zich eerst uitspreekt over de zaak vooraleer de Senaat de geloofsbrieven van haar opvolger Piet De Bruyn controleert en hem de eed laat afleggen. Dat zou binnen de maand moeten gebeuren, maar de rechter heeft al beloofd om er snel werk van te maken.

Volgens de advocaat van de Senaat is een burgerlijk rechter helemaal niet bevoegd om zich over die materie uit te spreken. "Het is volgens de Grondwet de Senaat en enkel Senaat die kan beslissen of iemand een mandaat kan opnemen in haar midden. Zij moet daarvoor de geloofsbrieven controleren en natuurlijk eerst vaststellen of er een mandaat is vrijgekomen", klinkt het.