Zwaardere straf voor opvoeder die gehandicapten misbruikte

Het Antwerpse hof van beroep heeft een voormalige hoofdopvoeder van het dienstverleningscentrum Sint-Jozef in Antwerpen woensdag zwaarder bestraft voor het seksueel misbruiken van tien motorisch en/of mentaal gehandicapte meisjes.

jrosquin

De acht jaar cel die de 39-jarige man uit Kruibeke in eerste aanleg kreeg, werd door het hof opgetrokken naar tien jaar. Het hof sprak wel geen terbeschikkingstelling van de regering uit, zoals de eerste rechter gedaan had.

Tien slachtoffers

Het onderzoek ging in oktober 2008 van start nadat de moeder van één van de slachtoffers klacht indiende. Haar dochter, die in het internaat van Sint-Jozef verbleef, werd jarenlang aangerand en verkracht door de beklaagde. Het meisje vermoedde ook dat ze niet de enige was. Het onderzoek bracht nog negen andere slachtoffers naar boven.

De beklaagde ging altijd op dezelfde manier te werk: hij overlaadde zijn slachtoffers met complimentjes, gaf hen knuffels en testte dan hoe ver hij kon gaan. Met enkele meisjes kwam het tot seksuele betrekkingen, bij anderen beperkte het misbruik zich tot aanrakingen aan de borsten of de geslachtsdelen. Ze mochten niets zeggen van hem en op het instituut had ook niemand iets in de gaten.

Schaamteloos misbruik

Volgens het hof maakte de hoofdopvoeder schaamteloos misbruik van zijn vertrouwenspositie. De opvoeder, die getrouwd is en drie kinderen heeft, zat een maand in voorhechtenis. Het openbaar ministerie vorderde zijn onmiddellijke aanhouding op de zitting, maar het hof ging daar niet op in.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio

MEER OVER