Collectie landbouwmachines familie Heselmans breidt uit met zeldzame tractor

Print
Laakdal - Paul Heselmans (70) uit Klein-Vorst (Laakdal) is de trotse bezitter van een enorme CASE-stoomtractor uit Canada met bouwjaar 1912. Vooraleer hij de tractor op stoom kan laten draaien, moet de machine gekeurd worden. Maar het keuren van de tractor verloopt niet zoals hij zou willen.
De unieke collectie van Paul Heselmans bestaat uit meer dan dertig oude tractoren, drie dorsmolens, een stoomwals uit 1910 en enkele stationaire motors. Eind 2009 kocht Paul een stoomtractor in goede staat van het merk Case uit Canada. Achteraan de tractor staan twee bakken om kolen in te doen en onderaan hangt een waterreservoir om de machine af te koelen.

“Het was niet simpel om de machine naar hier te krijgen”, begint Paul zijn verhaal. “Het kolossale tuig met wielen van 2m20cm is zo hoog en breed dat het in geen enkele container past. En met de strenge winter in Canada en omdat de tractor aan een verkeerde haven was afgezet, liep alles maanden vertraging op. Pas enkele maanden geleden kon de tractor worden overgebracht.”

Eens in België waren de problemen niet van de baan. Omdat het om een zeer zeldzame machine gaat, verloopt de keuring tergend traag. “Ik zou de tractor zo graag op stoom laten draaien, maar daarvoor moet die eerst gekeurd worden en het wil voorlopig niet lukken”, zucht Paul. “We hebben hem wel al laten draaien op lucht en hij doet het nog perfect. Maar ik kan de tractor nog niet in gang zetten met publiek erbij, want als er iets gebeurt, ben ik niet verzekerd. Ondertussen zijn er al drie keurders langs geweest. Nu willen ze weer weten uit welk materiaal de klinknagels van de tractor zijn gemaakt, maar dat kan toch alleen maar uit ijzer zijn. ’t Is een echte miserie!”

Zoon Jos (44) zou de collectie van zijn vader graag verder zetten. “Ikzelf ben ook bezeten door tractoren”, zegt Jos. ‘“t moet in ons bloed zitten. Ik zou de verzameling van mijn vader later ook graag voortzetten.. Ze restaureren en horen draaien is zalig.”

Vader en zoon bouwen een nieuwe loods om de oude landbouwmachines in te stallen. Als de stoomtractor precies 100 jaar oud is in 2012, wil de familie Heselmans op een zondagnamiddag in het voorjaar 2012 de machine graag aan het publiek tonen.

Stefan HELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio