Start montage lichtarmaturen in stationshal Antwerpen-Centraal

Print

Start montage lichtarmaturen in stationshal Antwerpen-Centraal

In Antwerpen-Centraal start woensdag de montage van vier nieuwe lichtarmaturen in de stationshal. Ze vervangen de harde halogeenspots die tijdens de renovatiewerkzaamheden werden opgehangen en onderstrepen het monumentale karakter van de stationshal en de koepel.

Tegen het weekend moet de klus geklaard zijn. De montagewerken, die tot het weekend zullen duren, veroorzaken minimale hinder voor de reiziger. De loketten en uitgangen blijven beschikbaar.

Halogeenspots

Tijdens de werkzaamheden in Antwerpen-Centraal werden in de stationshal onder het werkplatform voor de renovatie van de koepel krachtige halogeenspots gehangen om de stationshal dag en nacht voldoende te verlichten. Na afloop van de renovatie, in september 2009, ontwierp de NMBS-Holding nieuwe verlichtingsarmaturen voor deze monumentale ruimte.

Inspiratie werd gehaald uit enkele schaarse afbeeldingen van de oorspronkelijke gasverlichtingslampen die de architect Louis Delascencerie in 1905 liet ophangen.

Monumentale karakter

In overleg met Monumentenzorg werd een ontwerp gemaakt dat het monumentale karakter van de hal en de koepel luister bijzet. De verlichting hangt op nagenoeg dezelfde plaats als de oorspronkelijke lampen. De neutrale grijskleurkeuze van de armaturen sluit aan bij de stenen steunberen van de hal.

De slanke verlichtingszuilen worden bevestigd op de vier steunpilaren van de hal en nodigen zo uit om de hoge koepel van de stationshal te bewonderen. De nieuwe verlichting brengt niet alleen sfeer, het lager vermogen zorgt eveneens voor meer rendement en een lagere energiefactuur.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio