Vakbonden positief over interesse Geely in Opel Antwerpen

Vakbonden positief over interesse Geely in Opel Antwerpen

Vakbonden positief over interesse Geely in Opel Antwerpen

Print
Antwerpen - De topman van het Chinese Geely, Li Shufu (links op foto), heeft interesse getoond in de site van Opel Antwerpen. Shufu was woensdagochtend te gast bij Vlaams minister-president Kris Peeters, die Opel Antwerpen ter sprake bracht nu GM geen overnemer gevonden heeft. De vakbonden reageren voorzichtig positief.

"Nu de overname van Volvo zo goed als rond is, wil ik de mogelijkheden van Opel Antwerpen zeker bekijken", zei de CEO van Geely aan Peeters. Hij zal zijn experten opdragen om de mogelijkheden voor een overname te bestuderen.

Reconversiegroep

Peeters heeft onmiddellijk de Vlaamse reconversiegroep rond Opel ingelicht en opgedragen contact op te nemen met Geely. Die groep van experts uit het bedrijfsleven en afgevaardigden van de regering werd in maart opgericht om op zoek te gaan naar een investeerder voor de Opel-vestiging in Antwerpen.

Dinsdag kreeg de groep, onder het voorzitterschap van Paul Buysse, de opdracht zijn zoektocht naar investeerders voort te zetten. Op 22 oktober komt de reconversiegroep opnieuw samen.

Voorzichtig

Peeters was bijzonder positief over zijn gesprek met Li Shufu, maar blijft voorzichtig omtrent een mogelijke overname. Hij heeft de Geely-topman ingelicht over de mogelijkheden van Vlaamse waarborgen, maar heeft hem ook duidelijk gemaakt dat er geen sprake kan zijn van een cash injectie.

Li Shufu is in België naar aanleiding van Europees-Aziatische top in Brussel. Dindsdag bracht de CEO al een bezoek aan Volvo Cars in Gent. Geely nam vorig jaar het Zweedse Volvo over. Shufu liet zich bij Peeters bijzonder positief uit over de Gentse fabriek.

Handen vol met Volvo

Peeters heeft Opel Antwerpen al eens eerder ter sprake gebracht bij Geely, toen hij in mei in China was naar aanleiding van de wereldtentoonstelling in Shanghai. Toen had Shufu echter geen oren naar Peeters' suggestie. "We zijn niet bezig met Opel Antwerpen", klonk het resoluut.

Geely had toen de handen vol met de overname van Volvo. Nu die zo goed als afgerond is, staat de Chinese autobouwer weer open voor investeringen.

Vakbonden voorzichtig positief

"Als het correct is, dan is dit natuurlijk erg goed nieuws. Maar de laatste jaren hebben we helaas wel meer van zulke verhalen zien passeren", waarschuwt Luc Van Grinsven van het ACV. Ook zijn collega Rudi Kennes (ABVV) reageert in eerste instantie positief. "Kris Peeters heeft niet de gewoonte om veel wind te blazen. Dus als hij zich positief uitlaat na de ontmoeting met Li Shufu, wil dat al wel iets zeggen."

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio