Antwerps onderwijs zoekt leerkrachten

Dit schooljaar heeft Antwerpen al honderd kleuteronderwijzers en nog eens honderd leerkrachten voor het basisonderwijs moeten zoeken. Dat is gelukt, maar het tekort aan leraren wordt een uitdaging.

jrosquin

Vorig jaar stond Antwerpen op zijn kop toen bleek dat er een capaciteitstekort was in de Antwerpse scholen. Een aantal leerlingen in het kleuter- en basisonderwijs dreigden uit de boot te vallen. Uiteindelijk heeft het zo’n vaart niet gelopen en konden alle Antwerpse kinderen naar school.

Tegelijkertijd bleek ook dat er op korte termijn een tekort zal zijn aan leraren. Opnieuw in het kleuter- en het basisonderwijs.

“Dat is logisch. Hoe meer leerlingen je krijgt, hoe meer leerkrachten je nodig hebt. Daarom hebben we recent een sectoraal netwerk onderwijs opgericht. Dat moet ervoor zorgen dat het tekort aan leraren wordt weggewerkt”, klinkt het op het kabinet van de schepen van Onderwijs Robert Voorhamme (sp.a).

STANDPUNT: 'Lerarentekort is nieuwe val voor Antwerps onderwijs'

Secundair onderwijs volgt

Nog dit schooljaar moeten er in Antwerpen tientallen leerkrachten gevonden worden voor het kleuteren basisonderwijs. “Het gaat dan vooral om vervangers van mensen die tijdelijk of definitief uit het onderwijs stappen, bijvoorbeeld door ziekte of pensioen.”

Voor het secundair onderwijs zijn er nog geen cijfers over hoe groot het lerarenkort is of op korte termijn zal worden. “Maar dat ook daar een probleem zal ontstaan, is logisch. Het aantal leerlingen neemt daar, net zoals in het basisonderwijs, toe.”

Toch nog werkloze leraren

Het probleem is in alle onderwijsnetten merkbaar. Er zouden meer jongeren voor een lerarenopleiding moeten kiezen. Maar er is ook het probleem dat afgestudeerde leerkrachten van buiten Antwerpen vaak weinig zin hebben om les te geven in de stad.

Toch zijn er nog steeds kandidaatleerkrachten op zoek naar een baan in het onderwijs. Voor hen komt er binnenkort een jobbeurs. De bedoeling is vooral om daar alle openstaande vacatures te verzamelen voor de werkzoekenden.

Patrick Van de Perre

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio