1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Swastika-knipoog Wiske schokt familie Willy Vandersteen

De Humo-cover van deze week is nu al omstreden. Wiske doet haar beroemde eindknipoog met een swastika. De familie van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, reageert verbolgen.

ikerremans

De cover kondigt een artikel aan over nu bewezen antisemitisch tekenwerk van Willy Vandersteen in de collaborerende krant Volk en Staat in de jaren 1942-43. Op 13 september maakten de erven Vandersteen en Standaard Uitgeverij die bewijzen uit een nog lopend historisch onderzoek zelf kenbaar.

“Het artikel binnenin is correct en evenwichtig, maar de cover doet heel erg veel pijn”, reageert Helena Vandersteen, oudste dochter van Willy Vandersteen en de huidige zaakvoerster van de Studio Vandersteen.

'Geestige knipoog'

“Die is er niet een klein beetje, maar heel veel over. De Humo-journalist geeft binnenin een redelijk compleet en objectief beeld. Maar de cover is zeer tendentieus. Neen, we gaan hier niets tegen doen. Al hoop ik dat we het nu wel gehad hebben. We hebben op 13 september bekend gemaakt wat moest bekend gemaakt worden en verder refereer ik naar het boek over de oorlogsjaren van mijn vader dat er volgend jaar komt.”

Humo-hoofdredacteur Sam De Graeve reageert: “Wij vonden dit letterlijk een geestige knipoog naar het artikel binnenin. Het is het nooit onze bedoeling geweest mevrouw Vandersteen pijn te doen.”

Jan Bex

Vastgoed

Jobs in de regio