Koning aan zet: opnieuw rondje met partijvoorzitters

Print

Koning aan zet: opnieuw rondje met partijvoorzitters

Koning Albert II heeft Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) en Kamervoorzitter André Flahaut (PS) ontheven van hun bemiddelingsopdracht. Dat meldt het Paleis. De koning zal woensdag en donderdag de verschillende partijvoorzitters ontvangen.

Woensdag om 11.30 uur wordt hoofdrolspeler Bart De Wever (N-VA) op het kasteel van Laken verwacht. Na hem volgen de andere partijen (PS, cdH, CD&V en sp.a). De groenen van Ecolo en Groen! komen donderdag aan bod.

Het ziet ernaar uit dat de liberalen ook deze keer niet welkom zijn op het paleis. Dit ondanks de speculaties over een terugkeer van Open Vld en MR aan de onderhandelingstafel.

'Basis gelegd'

Flahaut en Pieters vinden dat hun bemiddelingswerk niet nutteloos is geweest. Ze zijn er na een maand niet in geslaagd om een akkoord te bewerkstelligen, maar er is wel vooruitgang geboekt, menen ze. De bemiddelaars hebben enkel samengezeten met de zeven partijen afzonderlijk.

Er is te veel onenigheid over de financieringswet, aldus Flahaut en Pieters. "De standpunten lagen zo ver uit elkaar dat een akkoord onmogelijk bleek. Wel is de wil tot een vergelijk aanwezig. Het bemiddelingswerk is een goede basis", stelde Flahaut dinsdagavond op een persconferentie.

Kinderbijslag

Opvallend is dat de Kamervoorzitter in de marge van de persconferentie liet weten dat N-VA en CD&V de kinderbijslag uiteindelijk federaal wilden houden omdat ze een overheveling naar de gewesten niet zagen zitten.



Pieters en Flahaut brachten in de vooravond op het kasteel in Laken verslag uit over hun bemiddelingsopdracht. Ze hebben de koning gevraagd te worden ontheven van hun opdracht. De koning heeft dit verzoek ingewilligd.

Leterme

Voor de bemiddelaars dinsdag langskwamen, ontving de koning ontslagnemend premier Yves Leterme al. De vorst wil dat Leterme alles uit de kast blijft halen om het welzijn van de burgers te verzekeren en dat de regering nauw blijft samenwerken met het parlement.

Leterme zelf vraagt dat er snel een nieuwe regering wordt gevormd.

MEEST RECENT