Minister Turtelboom onderzoekt gebruik stroomwapen

Minister Turtelboom onderzoekt gebruik stroomwapen

Minister Turtelboom onderzoekt gebruik stroomwapen

Print
"Na het dodelijke politiegeweld tegen Raphaël Verhoeven in Putte vraag ik mij af of de politie niet toch meer mogelijkheden moet krijgen om de taser te gebruiken. Bij tasers is er immers een grotere kans op overleving". Dat zegde minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) dinsdag aan Eva Brems (Groen!) in de Kamer.

Turtelboom beklemtoonde evenwel dat nog niets is beslist: "Ik wil zeker niet dat de taser te veel wordt gebruikt. Er zijn nu een aantal aanvragen van politiekorpsen om de taser te gebruiken binnen, ik ga die bundelen en zal alles nog eens goed wikken en wegen", zo zei ze.

De taser of stroomstootwapen neutraliseert het slachtoffer door een elektrische schok. Het wapen is enorm omstreden. Momenteel mogen alleen de speciale interventie-eenheid CGSU van de federale politie en enkele agenten van het bijzonder bijstandsteam van Antwerpen de taser gebruiken. Dat mag slechts onder strikte voorwaarden en alleen als de gebruikers een speciale ministeriële toelating hebben, een aparte opleiding én regelmatige trainingen hebben gevolgd.

Gevaarlijke interventies

Na het dodelijke politiegeweld in Putte drong de voorzitter van de Commissie voor de Lokale Politie, Dirk Van Nuffel, aan op meer mogelijkheden om tasers te gebruiken. Ook politiecommissaris Johan Berckmans van de Brusselse Zone West vroeg naar aanleiding van een incident waarbij vier agenten gewond raakten, om in de toekomst stroomstootwapens te mogen inzetten bij gevaarlijke interventies. Turtelboom zegde dat dit laatste verzoek zeker zal worden afgewezen omdat het te algemeen is geformuleerd.

De minister beklemtoonde dat iéder gebruik van de taser moet worden geregistreerd, niet alleen als er van ver mee geschoten wordt, maar ook bij rechtstreeks contact met het lichaam. "Het loutere feit dat iemand niet gehoorzaamt aan een bevel kan geen reden zijn om de taser te gebruiken", zo zei ze nog.

JDW

Nu in het nieuws