Finale doodsteek voor Opel Antwerpen

Er is geen overnemer uit de autosector gevonden voor de Opel-autofabriek van General Motors in Antwerpen. Dit betekent dat de vestiging eind dit jaar dicht gaat en dat de gronden verkocht zullen worden. Nog eens 1.300 mensen verliezen hun job.

Vlaams minister-president Kris Peeters roept dinsdag een zogenaamde reconversiegroep samen, om alsnog een overnemer te zoeken voor Opel Antwerpen. De Vlaamse regering wil samen met de bonden voort onderhandelen met mogelijke investeerders, nu GM de zoektocht heeft stopgezet.

Nieuw bod

De Chinese kandidaat zou zondag nog een nieuw en beter bod hebben uitgebracht. Maar dat nieuwe bod werd volgens de vakbonden door GM verzwegen. Ook minister-president Peeters is niet mals voor GM. Hij verwijt topman Nick Reilly dat hij de werknemers en vakbonden van Opel "zand in de ogen heeft gestrooid".

General Motors kondigde zijn intentie tot het sluiten van de Antwerpse fabriek al op 21 januari aan. Uiteindelijk stemde het onder druk van de vakbonden en de politiek in om toch naar een overnemer uit de sector te zoeken voor de fabriek. Daarbij werd de deadline op eind september gelegd. Zou er toen geen concrete interesse zijn, dan zou de fabriek definitief worden gesloten op het einde van het jaar.

De voorbije dagen was er nog sprake van interesse uit de VS en China, maar dat is nu negatief gebleken. Volgens de christelijke vakbond was het een onmogelijke opdracht om in enkele maanden een ernstig bod te krijgen.

Schandaal

De christelijke vakbond spreekt van een schandaal. "Uit de beslissing blijkt op welke schandalige wijze GM de werknemers in Antwerpen een rad voor de ogen heeft gedraaid. Hiermee krijgen de werknemers van Opel Antwerpen en zijn toeleveranciers de finale doodsteek", heet het.

De bond zegt hij nu samen met de Vlaamse regering werk wil maken van een nieuw industrieel project. Het ACV stelt daarom voor dat GM de gronden voor een symbolische euro zou schenken zodat de reconversie snel kan starten.

JVG

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio