N-VA stelt ultimatum: "Onderhandelen zinloos zonder overheveling personenbelasting"

Zolang een overheveling van de personenbelasting niet bespreekbaar wordt, heeft het voor de N-VA geen enkele zin om de onderhandelingen weer op te starten. De partij wacht het antwoord van de Franstaligen af en zal maandag beraadslagen of een voortzetting van de gesprekken nog zin heeft.

ssimons

De toon van de Franstaligen in 'De Zevende Dag' was voor de N-VA wel gematigd, maar er kwam nooit een duidelijk antwoord op de vraag of een deel van de personenbelasting naar de deelstaten overgeheveld kan worden.

Voor N-VA-voorzitter Bart De Wever creëert men met de opdeling van de inkomsten van accijnzen of btw geen cultuur van financiële verantwoordelijkheid. Enkel via de personen- en vennootschapsbelasting kunnen de deelstaten de gevolgen van hun beleid voelen in hun eigen inkomsten.

De deelstaten moeten na de hervorming minstens de helft van hun uitgaven financieren met eigen fiscale inkomsten, vindt de N-VA. "Als dat niet kan, heeft het geen enkele zin om nog eens tien dagen of twee weken te palaveren", aldus De Wever.

"België van de 21ste eeuw bouwen"

PS, cdH en Ecolo vragen de twee bemiddelaars dat ze de voorzitters van de zeven partijen bijeenroepen om de toestand te evalueren na de gesprekken van de bemiddelaars en de eerste werkzaamheden van de highlevelwerkgroep.

"We hebben de kans om het België van de 21ste eeuw te bouwen, met een verschuiving van het zwaartepunt naar de gewesten. De verandering die de kiezer gevraagd heeft, ligt binnen handbereik. Het is hoog tijd dat iedere partij haar verantwoordelijkheid opneemt opdat deze verandering realiteit wordt", klinkt het in een gezamenlijke mededeling van de drie partijen.