Urine als prima meststof

Boeren in Oeganda ontdekken urine als goedkope bron is van stikstof, fosfor en kalium, elementen die belangrijk zijn voor de gezondheid van planten en de weerstand tegen ziekten. Ze gebruiken urine om de geërodeerde en beschadigde bodem te herstellen.

ssimons

Urine blijkt niet alleen een prima meststof, het is ook een stuk goedkoper dan chemische alternatieven. In Oeganda kost een zak met vijftig kilogram meststoffen maar liefst zeventig dollar, terwijl urine gratis is. Dat is een belangrijk argument in een land waar kleine boeren vaak niet over de middelen beschikken om grondstoffen te kopen.

Urine en uitwerpselen gescheiden

Het idee van urine als meststof was oorspronkelijk gelanceerd door Ecological Sanitation (EcoSan), een fabrikant van waterloze, ecologische toiletten. De toiletten scheiden urine en fecaliën in afzonderlijke containers zodat ze in de landbouw gebruikt kunnen worden.

Maar die toiletten kosten 320 tot 1500 dollar, veel te veel voor de meeste Oegandezen, hoewel het Oegandese Rode Kruis een beperkt aantal bekostigt. Daarom hebben de boeren in zo'n dertig districten het anders aangepakt: ze plassen met het hele gezin in een emmer om hun urine te verzamelen.

JG

IPS