"Al-Qaeda plant aanslagen op Tower of Londen en Eiffeltoren"

De Verenigde Staten zijn van plan om vandaag een reiswaarschuwing te lanceren voor toeristen in Europa. Zij zullen geadviseerd worden om stations, luchthavens en druk bezochte toeristische plekken te vermijden wegens een terroristische dreiging.

fvangarderen/ssimons

De waarschuwing komt er nadat Al-Qaeda militanten zou hebben opgeroepen om aanslagen te plegen in Europese landen als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland.

Onder meer de Tower of Londen, de Eiffeltoren, de Notre-Dame-kathedraal en het Centraal station van Berlijn zouden tot de doelwitten behoren. Bij deze plekken zouden de terroristen een aantal toeristen gijzelen, om hen vervolgens voor het oog van de tv-camera's te doden. De daders zouden vervolgens zichzelf vervolgens tot de dood verdedigen tegenover de ordediensten.

Geen maatregelen in ons land

België gaat voorlopig geen maatregelen noemen, maar de zaak wel analyseren. "Het is van de aanslagen van 9 september geleden dat er zo'n waarschuwing is gegeven", zegt Turtelboom. "We moeten ervoor zorgen dat we met de 27 Europese lidstaten een gemeenschappelijk antwoord hebben."