40 nieuwe klachten over misbruik in de Kerk

De afgelopen twee weken zijn er veertig nieuwe meldingen van misbruik in de Kerk gerapporteerd. Dat bleek zaterdag op een (H)erkenningsdag van de werkgroep Mensenrechten in de Kerk in Leuven.

drombouts

Honderd slachtoffers hadden zich aangemeld om over misbruik in de Kerk te praten en over hoe hun belangen kunnen worden verdedigd bij verschillende instanties. Onder de aanwezigen waren ook slachtoffers uit Wallonië komen opdagen. Er waren vooral veertigers, vijftigers en zestigers aanwezig, maar er vielen ook enkele dertigers te bespeuren.

"De voorbije twee weken zijn er veertig nieuwe meldingen van misbruik gerapporteerd. Peter Adriaenssens opperde dat de Kerk enkel met een schone lei opnieuw kan beginnen als de paus ontslag neemt. Ik vrees dat dat nog niet genoeg zal zijn, er zitten er daar nog veel die niet in het bezit zijn van een schone lei", zei de woordvoerster van Mensenrechten in de Kerk, Lieve Halsberghe.

Onderzoeksrechter

Er werd ook de raad gegeven aan de slachtoffers om niet blindweg naar het gerecht te stappen, maar bij de onderzoeksrechter te gaan aankloppen.

"Als de mensen klacht willen indienen, kunnen ze zich best wenden tot onderzoeksrechter Wim De Troy en bij hem klacht indienen als burgerlijke partij. Hij is de enige in België die onderzoek kan verrichten met betrekking tot misbruik in de Kerk. Ook slachtoffers wiens onderzoek verjaard is, kunnen bij hem terecht. Ik wil benadrukken dat deze procedure volledig gratis is", besluit Halsberghe.