CDA-congres keurt regeerakkoord goed

Het CDA-congres heeft zaterdag in het Nederlandse Arnhem zijn steun uitgesproken voor het door fractieleider Maxime Verhagen (foto links) gesloten regeer- en gedoogakkoord met VVD en PVV. 68 procent stemde voor, 32 procent was tegen.

drombouts

De leden gaven dus groen licht aan een minderheidsregering van het christendemocratische CDA met de liberale VVD, gesteund door de PVV van Geert Wilders.

Het is de komende week aan de CDA-Tweede Kamerfractie om definitief te beslissen of het minderheidskabinet met de VVD er kan komen. In de fractie zitten twee Kamerleden die tegen de samenwerking met de PVV zijn. Een van hen, Ad Koppejan, heeft aangekondigd zich te zullen voegen naar de uitspraak van een grote meerderheid van het congres. De positie van de andere, Kathleen Ferrier, is nog onduidelijk.

"Doe ons dit niet aan"

Andere resoluties die zich tegen samenwerking met de PVV uitspraken, kregen zaterdag aan het einde van de middag eveneens niet de goedkeuring van de meerderheid van de ruim vierduizend aanwezige CDA-leden in Arnhem.

Vooral de tegenstanders roerden zich, onder wie een groot aantal prominente leden van de partij. "Doe ons land dit niet aan", stelde minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie). Volgens Ab Klink (Volksgezondheid) heeft de PVV "van polariseren haar motto gemaakt".