Geen Mexicaanse, maar "normale" griep deze winter

Geen Mexicaanse, maar normale griep deze winter

Geen Mexicaanse, maar "normale" griep deze winter

Print
Vorig jaar vreesden we met zijn allen een epidemie van de Mexicaanse griep, deze winter verwachten experts een "normaal" griepseizoen. Het A/H1N1-virus is intussen geen pandemisch virus meer, maar een gewoon seizoensgriepvirus. Eén prik volstaat om goed beschermd de winter in te gaan.

"Eigenlijk wordt de griepvaccinatiecampagne dit jaar zeer vergelijkbaar met die van twee jaar geleden", zei griepcommissaris Marc Van Ranst op een persconferentie. "We keren dit najaar terug naar de vertrouwde manier van vaccineren."

Rusthuizen

Het griepvaccin beschermt tegen drie verschillende griepvirussen, waaronder de Mexicaanse griep. Vaccinatie blijft ten zeerste aangeraden voor zwangere vrouwen, chronisch zieken en 65-plussers. Daarnaast gaan alle mensen die onder hetzelfde dak wonen als bovengenoemde risicogroepen, zorgen voor kinderen jonger dan zes maanden en alle personen die werkzaam zijn in de gezondheidssector best een prik halen.

"Het gaat er niet om meer te vaccineren, maar vooral juister te vaccineren. We moeten ons richten op de mensen die het echt nodig hebben", aldus Van Ranst.

Het griepvaccin is vanaf dit jaar ook gratis voor de bewoners van alle Vlaamse rust- en verzorgingsinstellingen. Volgens Van Ranst betekent dat niet dat alle rusthuisbewoners sowieso zullen ingeënt worden. "Het blijft een vrijwillige keuze, en natuurlijk speelt het oordeel van de behandelende huisarts een rol."

Lees ook: Gratis griepprik in alle Vlaamse rusthuizen

Nu in het nieuws