Buurt roept op tot gedragsverandering in Antwerpen Noord

In oktober lanceert het bewonerscollectief 2060! een nieuwe actie om de leefbaarheid in haar wijk te verbeteren. Met ludieke affiches en flyers binden de bewoners van Antwerpen Noord de strijd aan tegen sluikstorters, wildplassers, spuwers en andere overtreders.

jrosquin

Initiatiefnemer Geert Meyers roept op tot een dringende mentaliteitswijziging in zijn wijk. Sinds lange tijd kampt Antwerpen Noord met hondenpoep, nachtlawaai, graffiti, drank –en drugsmisbruik, etc. “We merken vooral dat er geen verbetering in komt, de correcte gedragsnormen zijn nog niet bij alle bewoners bekend en de overheid slaagt er niet in om ze op een doeltreffende manier over te brengen naar de meer dan honderd verschillende nationaliteiten die de buurt rijk is. Het belangrijkste aan onze campagne is dat wij rechtstreeks toestappen naar de mensen die problemen veroorzaken. Aan de hand van pictogrammen maken we onze boodschap duidelijk: tekeningen zijn verstaanbaar voor iedereen.”

Dagelijkse kost voor de Witte Tornado’s

Peter Van Lint, bezieler van de Witte Tornado’s, bevestigt dat de straatvegers in de wijk 2060 het meeste werk hebben. Het is de enige Antwerpse woonwijk met een veegfrequentie van 6 dagen op 7, dus ook op zaterdag is er werk aan de winkel. “Ik vermoed dat zo’n 75% procent van al het sluikafval in Antwerpen in de wijk 2060 wordt gedumpt,” zegt Van Lint. Dagelijks vegen er 25 tot 30 medewerkers het gebied. Op zaterdag is er een kleiner team werkzaam van ongeveer 15 arbeiders die worden aangesteld door de sociale werkgever Werkhaven vzw.

Eén persoon bereiken is er één gewonnen

“Het bewonerscollectief 2060! is voortgekomen uit een noodzaak,” zegt Geert Meyers. “Het is een goede zaak dat de Offerandestraat dagelijks geveegd wordt, maar hiermee wordt de oorzaak van het afvalprobleem niet aangepakt.” Het collectief gelooft dat opvoeding een sleutel vormt tot een beter bewustzijn van de gedragsregels in ons land. “Het is moeilijk om een mentaliteit te wijzigen, daarom trekken we ook naar scholen om een jong publiek op sleeptouw te nemen. We willen vooral dat onze zienswijzen omtrent aangenaam samenleven gerespecteerd worden.” De flyers en posters zullen vanaf oktober in de buurt worden verdeeld door vrijwilligers, scholen en lokale handelaars.

Raamaffiches beter dan flyers

Peter Van Lint van de Witte Tornado’s vindt dat er sinds de oprichting van de straatvegerdienst dertien jaar geleden al genoeg gesensibiliseerd is. “Het is tijd voor een meer repressieve aanpak, bijvoorbeeld door het uitschrijven van boetes.” De Witte Tornado’s staan echter wel positief tegenover de nieuwe campagne, want elke hulp is welkom. Tot slot is Van Lint geen voorstander van flyers, want de ervaring leert dat die gemakkelijk op de grond belanden en dat betekent… meer afval op straat.

© 2010 - StampMedia - Marieke Van Cauwenberghe

www.twintigzestig.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio