Bezoekers jeugdbib scannen zelf ontleende stukken

Bezoekers van de jeugdbib moeten vanaf 16 oktober hun materialen zelf in- en uitscannen. Door het nieuwe systeem zouden de wachtrijen aan de uitleenbalie moeten verminderen.

jrosquin

“Voor de overschakeling naar zelfuitleen moesten alle 30.000 boeken, cd’s en dvd’s van de jeugdbibliotheek een speciaal label en een extra code krijgen. Dat is in minder dan drie maanden gebeurd”, zegt schepen van Informatica Kristl Strubbe (Open Vld). Zaterdag kregen ongeveer twintig kinderen een opleiding in het zelf in- en uitscannen. Vanaf 16 oktober moeten zij de andere kinderen uitleggen hoe het scansysteem werkt.

“Eerst moet ik op de computer het vakje ‘lenen’ aanklikken en mijn bibliotheekkaart in een gleuf steken. Daarna moet ik mijn boeken in twee stapeltjes op een grijs tafeltje leggen en op oké drukken”, weet Joyce Van Engelen (9). “Het is dus heel simpel. Dit systeem is bovendien heel goed: voortaan zal de bibliothecaresse meer tijd hebben om op mijn vragen te antwoorden. Dat is belangrijk, want soms weet ik bijvoorbeeld niet waar een bepaald boek staat”, zegt Joyce.

Tegen juni 2011 zal ook de volwassenenafdeling met het zelfuitleensysteem worden uitgerust. Vanaf dan zal er aan de uitgang een poort komen die piept als iemand met nietingescande materialen naar buitengaat. Die poort zal ongeveer 10.000 euro kosten. Het zelfuitleensysteem van de bib kost 45.000 euro.

CWilMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio