Leerlingen krijgen brief over sekuele wanpraktijken ex-leerkracht

De directie van het Klein Seminarie in Hoogstraten heeft leerlingen een brief meegegeven met uitleg over mogelijke seksuele wanpraktijken door een oudleerkracht in de jaren zeventig.

jlenaerts

Oudere ex-leerlingen van het Klein Seminarie in Hoogstraten, dat 175 jaar bestaat, praten al langer over het misbruik dat er ooit onder meer op het internaat plaatsvond. Concrete meldingen waren er echter nooit.

Tot voor kort een getuigenis van een vermeend slachtoffer die de ‘dader’ ook bij naam noemde opdook. Het zou gaan om pater G.C., destijds leerkracht én verantwoordelijke voor de ziekenboeg op school. De man is ondertussen hoogbejaard. De feiten zouden ook dateren van voor de jaren zeventig.

Toch besliste de directie om alle leerlingen en ouders van de feiten op de hoogte te brengen met een brief. “Ik wil echt benadrukken dat er absoluut geen sprake is van recente feiten”, zegt directeur Michel De Laet. “We wilden echter vermijden dat dit meer en meer de ronde zou gaan doen en in het licht van de actualiteit wilden we vermijden dat iedereen dit ook zou gaan beschouwen als een doofpotaffaire.”

Maar de school had nog een reden om open kaart te spelen. De man over wie het gaat, kwam nog geregeld op school. “We hebben hem nu de toegang tot de school ontzegd en onze inrichtende macht en andere instanties op de hoogte gebracht.”

Eerlijkheid

Bij ouders van leerlingen en oudleerlingen wordt verschillend gereageerd. “Toen ik er begin jaren zeventig lessen volgde, ging het gerucht al”, zegt een oud-leerling. “Het verwondert me wel dat er nu maar één naam naar boven komt, want in die tijd circuleerden nog minstens drie namen van paters, van wie er ondertussen al wel één dood is.”

Een andere oud-leerling heeft de man ook gekend. “Het verbaast me eigenlijk en als het echt zo zou zijn, dan ben ik echt geschokt. Het was een strenge maar brave man.”

De moeder van een jongen die nu op het Klein Seminarie zit, waardeert de openheid van de school. “Wij hebben er thuis zeker over gepraat. Het mag dan wel lang geleden zijn, het was hier wel kortbij.”

VTT

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio