Burgemeester Gent vreest precedent Oosterweel

Daniël Termont vreest dat de financiering van het Oosterweeldossier een precedent vormt. "Ik hoop dat de Vlaamse overheid voortaan geen deel van de financiering van infrastructuurwerken op de lokale besturen afwendt", merkt de Gentse sp.a-burgemeester op.

wverhaert

"Ik hoop dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid voor grote infrastructuurwerken niet gedeeltelijk op de lokale besturen afwendt", aldus Termont. "Bij de bouw van nieuwe sluizen in Antwerpen, Gent en Zeebrugge werd het financieringsmodel ook al toegepast. Maar toen kon je nog enigszins begrijpen dat de havenbesturen de investering terugverdienen. Voor grote infrastructuurwerken zoals tunnels, ringwegen of bruggen is dat duidelijk anders".

Ten tweede vraagt Termont zich af welke deal er met de N-VA is gesloten. "Ik hoor Bart De Wever over allerlei tunnelconstructies voor Berchem, Mortsel en Deurne. Ik vraag me luidop af op de realisatie niet ten koste gaat van andere grote projecten die levensnoodzakelijk zijn voor andere steden."

"In Gent bijvoorbeeld hopen we al zolang op de doortrekking van de R4 en de Handelsdokbrug bijvoorbeeld. Ik hoop dat Vlaanderen nog geld heeft". Het laatste argument is volgens hem nog het meest fundamentele. "Het hele Lange Wapperproject is aan de kant geschoven vanwege het milieueffectenrapport. Het is toch aan de bouwheer om in te staan voor de meerkost ten gevolge van milieu-opmerkingen", besluit Termont.

MEER OVER Daniël Termont