Wekelijks sluiten twee krantenwinkels de deuren

Wekelijks sluiten twee krantenwinkels de deuren

Wekelijks sluiten twee krantenwinkels de deuren

Print
Elke week sluiten in ons land twee krantenwinkels de deuren. Dat blijkt uit cijfers van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

In de voorbije tien jaar besloten duizend dagbladhandelaars hun zaak dicht te doen. In 2000 waren er nog 5.750 winkels, vandaag zijn er dat 4.750.

De krappe winstmarges en het gegeven dat tankstations en grootwarenhuizen nu ook massaal kranten en tabak aanbieden, doen kleinhandelaars de das om. Ook de kansspelen van de Nationale Loterij hebben andere oorden opgezocht. Denk maar aan tankstations, nachtwinkels en het internet.

Unieke service

Elke drie dagen moet een krantenverkoper nu noodgedwongen stoppen. Per week zijn er dat twee. "Een gevaarlijke evolutie, die kan leiden tot verschraling van het aanbod", waarschuwt Christine Mattheeuws van het NSZ.

"De overgrote meerderheid van de dagbladhandelaars zijn eenmanszaken die al om 6 uur 's morgens hun winkel openen, zes dagen op de zeven. Grootwarenhuizen en ook de abonnementendienst van de krant kunnen zulke service niet leveren. Bovendien vervullen handelaars vaak een belangrijke rol bij het werven van klanten: de gratis producten bij kranten en tijdschriften kunnen vaak enkel bekomen worden bij de krantenwinkel."