Studio's één vierkante meter te klein om te mogen verhuren

Zeventien Antwerpenaars investeerden in 2008 in een West- Vlaams vastgoedproject. Nu blijken de panden wettelijk te klein om te mogen verhuren. Ze willen de verkoop ongedaan maken.

jrosquin

“Het voorstel dat ons in het voorjaar van 2008 telefonisch werd gedaan, klonk aanlokkelijk”, vertelt David de Bel uit Zandvliet (foto). “De firma Style & Concept uit Sint-Martens-Latem had in de Rode Kruisstraat in Roeselare een gebouw gekocht met één appartement en 26 studio’s in. Hun eerste vraag was of we interesse hadden om maandelijks minder af te betalen door mee te investeren in een vastgoedproject. Het ging om een financiële constructie waarbij je eigenlijk een nieuwe lening afsloot voor je huidige eigendom plus voor de nieuwe eigendom.”

63.000 euro

David de Bel tekende in op het voorstel. Hij was niet de enige. Bij de zeventien mede-eigenaars zit onder anderen een dokter, een advocaat en een autodealer. “Wij kochten twee studio’s. Alle kosten inbegrepen ging dat over een investering van zo’n 63.000 euro. Op die manier kregen wij twee studio’s om te verhuren in ons bezit en uiteindelijk daalde onze maandelijkse afbetaling inderdaad een beetje. Wat ons erg aansprak, was dat Style & Concept de verhuring volledig regelde via een rentmeester. De eerste drie jaar zouden we elke maand 250 euro huur per studio ontvangen.”

Het mooie liedje duurde niet lang, want een van de huidige huurders vermoedde dat de studio’s, die dateren van 1972, te klein zijn om te mogen verhuren, gelet op de Wooncode die werd gewijzigd in februari 2008. De Bel: “Een controle op 18 mei dit jaar bevestigde dat.” Onder meer om huisjesmelkerij tegen te gaan werd de Wooncode verstrengd in februari 2008. Die stelt dat een studio minimum 18 vierkante meter moet zijn, maar de oppervlakte van de badkamer telt niet mee. De studio’s in Roeselare zijn allemaal zo’n 20 vierkante meter mét badkamer, dus gemiddeld 1 vierkante meter te klein om te mogen verhuren.”

“Style & Concept en de notaris die alles afhandelde, moeten op de hoogte geweest zijn van die wetgeving”, stelt David de Bel in naam van alle mede-eigenaars. “Wij voelen ons bedrogen omdat ze ons onverhuurbare studio’s hebben verkocht. We proberen via een procedure die verkoop te vernietigen en onze investering te recupereren.”

SDK

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio