Lezersvraag: Hoeveel is mijn munt van 150 jaar België nog waard?

Ik heb een zilveren munt van 500 frank die uitgegeven werd naar aanleiding van 150 jaar onafhankelijkheid van België. Kunt u me zeggen wat deze munt waard is?

jvangeyte

Wellicht is uw munt – in welke versie dan ook - zo goed als niets waard en alleszins slechts een fractie van wat u er 30 jaar geleden voor hebt betaald.

De Antwerpse muntenspecialist Willem van Alsenoy wijst er op dat er van deze herdenkingsmunt destijds liefst 2 miljoen stuks werden geslagen: 1 miljoen met een Nederlandstalig randschrift en 1 miljoen Franstalig. Een rariteit is dit muntstuk dus zeker niet.

Erger nog: deze twee miljoen ‘zilveren’ exemplaren werden – als enige in de Belgische muntgeschiedenis – slechts verzilverd. “In 1980 stond de zilverprijs onwaarschijnlijk hoog. Een kilogram zilver noteerde toen zowat 50.000 fr. (zowat 1.240 euro) tegenover zowat 450 euro vandaag. Om die reden besliste men de gewone editie slechts te verzilveren met een laagje van amper enkele micron. De zilverwaarde is dus nihil.

"Ikzelf bied ze te koop aan tegen 2 euro per stuk maar ik geraak ze niet kwijt. Op een veiling had ik ooit eens een lot van 100 stuks en die gingen voor 100 euro van de hand. Er werd niet eens op geroepen", aldus Van Alsenoy.

Om het verhaal helemaal rond te maken, heeft België deze munt met een nominale betaalwaarde van 500 fr al in 1990 teruggeroepen zodat ze dus toen al is waardeloos geworden als betaalmiddel .”

Herdenkingsmunt

Naast die twee miljoen verzilverde exemplaren zijn er toen voor 150 jaar onafhankelijkheid tegelijk ook 200.000 herdenkingsmunten – 100.000 voor elke taalgroep - geslagen voor verzamelaars. Die munten bevatten 50% zilver en werden in een speciaal doosje afgeleverd. Maar daarvoor moest je toen, in 1980, dan wel al duizend frank neertellen. Hun huidige zilverwaarde kan je op zowat 3 euro schatten.”