Wafelverkoper uit Willebroek licht meer dan honderd mensen op

Een 29-jarige Willebroekenaar heeft in Vlaams-Brabant, Klein-Brabant en Willebroek meer dan honderd mensen opgelicht. De man zamelde geld in voor een fictieve wafelbak. Het parket denkt dat er nog meer slachtoffers zijn.

jrosquin

Een man uit Willebroek, die in geldnood zat, is de voorbije weken in Willebroek, Puurs, Bornem, Ruisbroek, Tisselt, Kapelle-op-den- Bos en Londerzeel op stap geweest om geld af te troggelen van goedgelovige burgers.

De blonde man ging per fiets aanbellen in zowat alle straten van de genoemde gemeenten. De oplichter ensceneerde een wafelverkoop die naar eigen zeggen bedoeld was voor een wielerclub. “We kunnen een centje goed gebruiken om wielerwedstrijden te organiseren, want die kosten almaar meer geld”, zo overtuigde hij de slachtoffers.

Fantasie

Om alles geloofwaardig te doen klinken, overhandigde hij telkens een ontvangstbewijs waarop de naam van de wielerclub, met de naam van de voorzitter en de leveringsdatum van de wafels, stond afgedrukt.

Hij legde ook heel wat fantasie aan de dag bij de keuze van de fictieve namen. De ene keer ging het om wielerclub ‘De snelle Tubes’, dan weer om ‘De Demarreurs’, ‘Het gouden Spaak’ of ‘De Molen’. De kopers stelden later vast dat ze werden opgelicht, toen na het verstrijken van de leveringsdatum de man niet kwam opdagen met de wafels.

Erika Colpin van het Mechelse parket bevestigt de oplichtingszaak die zich heeft voorgedaan tussen 1 augustus en 9 september. “Dan kwamen de eerste klachten binnen vanuit Willebroek en is de lokale politie met een onderzoek gestart. Het duurde niet lang of de politie pakte een inwoner uit Willebroek op. We hebben nog geen zicht op de omvang van de oplichterij. We gaan er voorlopig van uit dat het aantal gedupeerden tussen de honderd en de honderdvijftig ligt. Het zou telkens gaan over bedragen van 5 tot 20 euro”, zegt Colpin.

Dader bekent feiten

De jonge oplichter, waarvan gedacht wordt dat hij zo’n tweeduizend euro heeft verdiend aan zijn praktijken, heeft de feiten bekend. “Na verhoor door de onderzoeksrechter is hij in vrijheid gesteld”, zegt parketwoordvoerster Colpin.

Het Mechelse parket doet een oproep tot gedupeerden, die nog geen klacht hebben ingediend, om zich te melden bij de lokale politiedienst, bij voorkeur met het ontvangen ‘bestelbewijs’.

LEO DE NIJN, PIET BUELENS

Tips zijn welkom via het gratis nummer 0800-91.119 of opsporingen@politie.be.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio