VS blijven hofleverancier van wapens voor het Zuiden

VS blijven hofleverancier van wapens voor het Zuiden

VS blijven hofleverancier van wapens voor het Zuiden

Print
De wapenverkoop kende vorig jaar een ongewone terugval, maar de VS blijven de belangrijkste leverancier voor ontwikkelingslanden. Dat staat in een nieuw rapport van de Congressional Research Service.

Het rapport verscheen maandag, dezelfde dag waarop bekend raakte dat het Pentagon volgende week de goedkeuring zal vragen aan het Congres voor de levering van straaljagers en helikopters aan Saoedi-Arabië. Op het contract staat een recordbedrag van 60 miljard dollar. Bovenop deze deal kan nog eens een overeenkomst van 30 miljard dollar komen, bedoeld om de Saoedische zeemacht uit te bouwen.

Die verkoop zal niet enkel de positie van Washington als 's werelds grootste wapenleverancier verstevigen. De bedragen waarmee de Saoedi's zwaaien zouden ook het totaal van de volledige handel in conventionele wapens van vorig jaar overstijgen.

57,5 miljard dollar

Volgens het rapport tekenden ontwikkelingslanden en geïndustrialiseerde landen samen voor 57,5 miljard dollar wapencontracten in 2009. Als de deal met de VS doorgaat, wordt Saoedi-Arabië opnieuw de grootste wapenconsument in het Zuiden, nadat het in 2009 van de troon werd gestoten door Brazilië en Venezuela.

"Zestig miljard dollar is de helft van wat het Pentagon jaarlijks uitgeeft aan wapens", verklaart William Hartung, analist bij de New America Foundation. "Een enorme waarborg voor de militaire aannemers nu de uitgaven van het Pentagon stagneren."

JDM (IPS)

.

Nu in het nieuws