Veiligheidskwestie blijft struikelblok voor vredesproces

Veiligheidskwestie blijft struikelblok voor vredesproces

Veiligheidskwestie blijft struikelblok voor vredesproces

Print
Het is een oud zeer: terwijl de Israëli's zweren bij veiligheid, houden de Palestijnen vast aan grenzen. Dat blijkt ook bij de Israëlisch-Palestijnse vredesgesprekken die eindelijk weer zijn opgestart. Maar veiligheid op de Westoever kan ten koste gaan van een betrouwbare, democratische staat.

Een rapport van de International Crisis Group stelt dat de veiligheidskwestie reeds in ruime mate opgelost is. "In de voorbije jaren heeft de Palestijnse Autoriteit orde en een gevoel van persoonlijke veiligheid op de Westoever hersteld, iets wat ondenkbaar was tijdens de tweede Intifada", staat te lezen.

Hervormingen

De ICG schrijft dat de hervorming van de veiligheid hoog op de agenda van president Mahmoud Abbas stond toen hij aantrad in januari 2005. "Nadat Hamas in 2007 Gaza veroverde, noemden de Palestijnse Autoriteit, Israël en de internationale gemeenschap de uitbouw van de Palestijnse veiligheidstroepen zeer dringend."

De hervormingen van de Palestijnse Autoriteit wierpen hun vruchten af: milities van Hamas of Fatah vormden niet langer een bedreiging voor de Westoever. "De meeste inwoners, ook diegenen met sympathie voor Hamas, waren tevreden dat ze weer een normaal leven hadden, iets wat enkele jaren eerder ondenkbaar was."

JDM (IPS)

Nu in het nieuws