Lichaamswarmte in Parijse metro verwarmt appartementen

Lichaamswarmte in Parijse metro verwarmt appartementen

Lichaamswarmte in Parijse metro verwarmt appartementen

Print
De passagiers op de Parijse metro worden straks een echte energiebron. Met hun lichaamswarmte worden vanaf volgend jaar appartementen verwarmd.

De Parijse metro vervoert dagelijks 4,5 miljoen mensen. De lichaamswarmte die al die mensen produceren, is per rit goed voor 100 watt energie.

Een stukje van die onbenutte energiebron wil Parijs gaan gebruiken in een appartementsgebouw in de rue Beaubourg, vlak bij het metrostation Rambuteau, in het hart van de hoofdstad. De aanleg van het verwarmingssysteem start begin volgend jaar. Als alles goed gaat, zullen zeventien woningen verwarmd worden met de metro-energie.

Duur

Het verwarmingssysteem werkt volgens hetzelfde principe als geothermische energie, die de aardwarmte als energiebron heeft. De warmte uit het metrostation wordt naar warmtewisselaars geleid, van daar gaat ze via buizen naar de woningen.

Experts zeggen dat het systeem te duur is om overal in Parijse metrostations te gaan toepassen. In het station Rambuteau valt de investering mee omdat er al een verbinding bestond tussen metro en gebouw.

De appartementen worden nu verwarmd met een klassieke installatie. Dank zij de metrowarmte kan de CO2-uitstoot van het gebouw met een derde dalen.

In Stockholm zijn er plannen om de warmte van het centrale treinstation naar een kantoorgebouw te leiden.

RP (IPS)

MEEST RECENT