Vakbonden Van Hool vragen brugpensioen vanaf 58 jaar voor bedienden

De vakbonden vragen dat bussenbouwer Van Hool uit Koningshooikt bedienden zou toelaten vanaf de leeftijd van 58 jaar met brugpensioen te gaan als zij daarvoor vragende partij zijn. "Hier is nog nooit één bediende op brugpensioen gegaan", zegt Wim Penninckx van LBC-NVK namens het vakbondsfront. "We vragen geen vervroegd vertrek of een verbeterde financiële regeling. We vragen enkel toepassing van het bestaande systeem."

jrosquin

Volgens Penninckx zijn 70 van de 560 bedienden ouder dan 58 jaar. Hij vermoedt dat enkele tientallen van hen vragende partij zijn voor brugpensioen. "Tien hebben een aanvraag ingediend, maar die is geweigerd", zegt hij. "Men laat hier niemand vertrekken voor zijn 65ste."

Zestigers die toch willen vertrekken, moeten zelf op pensioen gaan, maar verliezen daardoor volgens LBC-NVK en BBTK 60.000 tot 70.000 euro aan pensioen.

"Brugpensioen is voor vele bedrijven een manier om nieuw bloed aan te trekken en voor een gezonde personeelsmix te zorgen. Het is ook geen kost want die mensen worden doorgaans vervangen door een jonger iemand aan een lager loon. Ook 58-plussers zijn zeer waardevol, maar sommige mensen zijn op", aldus Penninckx.

Maandag werd een officiële verzoeningsvergadering belegd met de directie, de vakbonden en een bemiddelaar, maar die liep op niets uit, zeggen de bonden. De vakbonden kondigen aan dat ze vanaf nu in alle dossiers de puntjes op de i zetten. LBC-NVK en BBTK hekelen ook het feit dat de werkgeversdelegatie uit 70-plussers bestaat en hopen op "een frisse, dynamische wind".