Kinderen veroorzaken zelf brand bij Roma-gezin

Kinderen veroorzaken zelf brand bij Roma-gezin

Kinderen veroorzaken zelf brand bij Roma-gezin

Print
Putte - De brand bij het Roma-gezin van zeven kinderen in Peulis (Putte) is zoals verwacht aangestoken door de jonge kinderen zelf. Het OCMW wil maatregelen nemen om het gezin extra te begeleiden.

Al snel werd vermoed dat de kinderen een hand hadden in de brand op de eerste verdieping van hun ruime OCMW-woning op de Mechelbaan. Het Mechelse parket kon dat maandag bevestigen.

De kinderen, allen kleuters of kinderen van de lagere school, hadden papier in brand gestoken op hun bed. Dat had de matras doen branden, met een felle uitslaande brand tot gevolg. De negen aanwezige kinderen, van wie een deel bezoekers, konden allen gered worden door voorbijgangers en buren.

Een half jaar geleden was er trouwens al eens brand in de woning van het uit Armenië afkomstige gezin. Toen hadden de kinderen een matras in brand gestoken met een aansteker. Buren zeggen niet verbaasd te zijn dat er weer problemen zijn. “De kinderen worden soms alleen gelaten. We zien ze ook geregeld alleen de drukke Mechelbaan oversteken. Ze moeten een goede engelbewaarder hebben, want ze zijn nog nooit gewond geraakt”, zegt een buurvrouw.

Dieren inleveren

De vader zit zoals bekend een celstraf uit. De moeder was zondag niet aanwezig en had een familielid gevraagd om op te passen. De mama bleek naar de Brusselse markt te zijn geweest om levende kippen en konijnen te kopen en kwam pas laat terug thuis. Het houden van levende dieren is tegen de huurovereenkomst van het OCMW, dus zal ze de dieren opnieuw moeten inleveren.

Het OCMW heeft de voorbije maanden kosten noch moeite gespaard om het gezin te helpen. “Elke dag komt een woonbegeleidster langs. De poetsdienst komt helpen, familiehulp is ingeschakeld, de kinderen worden begeleid naar school, we helpen om de rekeningen te beheren en onze maatschappelijke werkers zetten zich in."

"Toch blijkt dat niet genoeg. Op de basisschool in Peulis gaat het vrij goed met hen. Maar thuis ontbreekt de juiste begeleiding. We gaan nu kijken wat we extra kunnen doen. Zo denken we eraan om de kinderbegeleiding nog op te voeren. We willen hen een toekomst geven”, zegt OCMW-voorzitter Lucien Verschoren (OK).

Verschoren denkt ook na over een andere maatregel. “Het is mogelijk dat we een rookverbod gaan invoeren in al onze woningen om het brandgevaar terug te dringen.” Via de verzekering zal de huisbaas, landbouwer Fons Van Craen, de schade kunnen recupereren.

Bert Provoost

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio