Antwerpen lanceert weldra publieke fietsen

Antwerpen lanceert weldra publieke fietsen

Antwerpen lanceert weldra publieke fietsen

Print
Antwerpen - Binnenkort zullen Antwerpenaars of bezoekers van de stad gebruik kunnen maken van publieke fietsen. Het Parkeerbedrijf en de stad Antwerpen hebben het bestek voor publieke fietsen gegund aan ClearChannel.

De publieke fietsen zijn onlosmakelijk verbonden met het ruimere fietsparkeerplan en fietsbeleidsplan van de stad Antwerpen. Door op strategische plaatsen in de stad fietsen ter beschikking te stellen van bewoners en bezoekers vergroot het fietsaanbod, waardoor het volgens de stad veel gemakkelijker wordt om zich al fietsend door de stad te begeven. Vooral voor korte verplaatsingen is de publieke fiets een aantrekkelijk alternatief.

Lente 2011

"Het grote voordeel van publieke fietsen is dat ontleende fietsen teruggebracht mogen worden naar een station naar keuze", aldus Valerie Druart van de stad Antwerpen. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk om aan een tramhalte een fiets te nemen en deze in een fietsstation in de buurt van school/werk terug te plaatsen. De publieke fietsen kunnen zeer gemakkelijk en snel ontleend worden. Het is mogelijk om een dag- of weekkaart of een jaarabonnement te nemen. De prijzen liggen nog niet vast. De fietsen zouden er in de lente van 2011 zijn.

"De publieke fietsen zijn ideale vervoersmiddelen binnen de Singel omdat er om de 300 meter een uitleenpunt/station ingericht wordt. Voor bezoekers die van buiten de Singel komen, kan een rit met een publieke fiets gecombineerd worden met een verplaatsing met bus, tram, trein en auto", aldus Druart.

Stad kiest voor SmartBike

Het Parkeerbedrijf en de stad gunnen de opdracht om publieke fietsen te implementeren in Antwerpen aan ClearChannel. Dit bedrijf is niet alleen de uitvinder van het eerste geautomatiseerde fietsuitleensysteem (1996), het behoort nog steeds tot de trendsetters op het gebied van publieke fietsen. Het bedrijf is ook al met zijn publieke fietsen aanwezig in andere steden als Barcelona, Milaan en Stockholm.

300 stations met publieke fietsen

Binnen de Antwerpse Singel zullen er 300 stations en 1800 fietsen gefaseerd in het straatbeeld verschijnen. De stations worden ingericht in de nabijheid van attractiepolen en knooppunten van het openbaar vervoer. Ze kunnen in gelijk welke configuratie opgebouwd worden, waardoor ze perfect ingepast kunnen worden op elke mogelijke locatie.

Elk station zal uitgerust worden met een SmartBike-Alertsysteem dat de bezettingsgraad van fietsen en lockers doorgeeft aan het centraal beheerssysteem. Deze informatie wordt doorgespeeld aan de operationele diensten die ervoor zorgen dat er in elk fietsstation steeds voldoende fietsen en lockers voorhanden zijn. Voor de exploitatie wordt nauw samengewerkt met de stadsdienst sociale economie.

Karakteristieken fiets SmartBike

De fietsen die in Antwerpen ingezet worden, zijn aangepast aan het intensief gebruik op het openbaar terrein. De SmartBikes zijn aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk voor vrouwen, mannen, jongeren en ouderlingen. Het is allerminst een basic fiets: hij is voorzien van versnellingen en een bagagedrager en het zadel is eenvoudig verstelbaar. De ergonomie van de fiets zorgt ervoor dat de fietser een rechte zithouding aanneemt, ongeacht zijn lengte. De fietsen worden om de drie jaar vernieuwd.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio