Bisschop Harpigny: "Ik vraag vergiffenis aan de slachtoffers"

Guy Harpigny, de bisschop van Doornik die bevoegd is voor dossiers van seksueel misbruik in de Kerk, geeft toe dat de kerk een krachtiger signaal had moeten geven na de onthulling van het rapport van de commissie-Adriaenssens. Hij beweert ook dat de paus voor Kerstmis maatregelen zal nemen tegen ex-bisschop Roger Vangheluwe.

ikerremans

Harpigny, die dit jaar twee keer met de paus gesproken heeft, zegt dat de paus zich wel degelijk bewust is van hetgeen in België gebeurt. "Hij beseft dat er een structureel probleem is. Ik denk wel dat hij eraan toe is om verandering te creëren." De woordvoerder van het Vaticaan liet maandag nochtans uitschijnen dat hij geen weet heeft van eventuele nieuwe sancties.

Lees hier: "Vangheluwe is al gestraft want hij nam ontslag"

Mea culpa

De Doornikse bisschop geeft toe dat "het incestueuze stilzwijgen van de kerk mee schuldig is". De Kerk had mea culpa moeten slaan en had haar excuses moeten aanbieden tijdens de persconferentie van de Belgische bisschoppen op maandag, "maar we durfden niet".

"Want als je officieel excuses aanbiedt, geef je een verantwoordelijkheid toe, moreel of juridisch. En dan komen er mensen die geld vragen. We weten niet wat de advocaten en de rechtbanken daarmee doen", zegt Harpigny nu. "Maar institutioneel moet ik erkennen dat ik verantwoordelijk ben en daarom vraag ik in naam van de Kerk vergiffenis aan de slachtoffers."

Harpigny is ook ontgoocheld in kardinaal Godfried Danneels. "Kardinaal Danneels had in april een ontmoeting met de familie. Wij wisten van niets, we hebben dat via de media moeten vernemen", aldus Harpigny.

MEER OVER Guy Harpigny