"Ook niet-Belgen moeten in België notaris kunnen worden"

Ook niet-Belgen moeten in België notaris kunnen worden

"Ook niet-Belgen moeten in België notaris kunnen worden"

Print
Ook niet-Belgen moeten notaris kunnen worden in België. Dat meent de advocaat-generaal bij het Europees Hof voor Justitie in Luxemburg in een advies aan dat Hof.

In België, Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland en Griekenland mogen alleen mensen die de nationaliteit van dat land hebben, notaris worden. Maar mag dat wel van het Europees recht, dat toch een recht aan alle beroepen geeft om zich vrij in om het even welk land van de Europese Unie te vestigen? Over dat probleem moet het Europees Hof voor Justitie in Luxemburg zich buigen. Vandaag formuleerde de advocaat-generaal al zijn advies.

Loyaal aan België

De advocaat-generaal vindt dat beroepen die “rechtstreeks deelnemen aan het openbaar gezag” in principe alleen voor mensen van de eigen nationaliteit voorbehouden mogen worden. Dat geldt zo voor politiemensen en militairen. Notarissen oefenen eveneens een taak van openbaar gezag uit omdat ze bepaalde documenten (een verkoopakte van een huis bv.) meer rechtskracht geven.

Maar toch gaat het te ver om het ambt van notaris alleen maar voor te behouden aan nationale onderdanen, zo meent advocaat-generaal Cruz Villalon. Want deze nationaliteitseis is overdreven in vergelijking met het werk dat de notarissen voor het openbaar gezag doen. Je kan als notaris ook loyaal zijn aan België als je geen Belg bent, zo stelt de advocaat-generaal.

Normaal gezien volgt het Hof van Luxemburg het advies van zijn advocaat-generaal, maar niet altijd. Als het Hof dit advies volgt, moet België zijn wet aanpassen en dan dreigt het hele notarisambt door elkaar te worden geschud.

JDW

MEEST RECENT