Turtelboom: "Politiefactuur niet gestegen door competitiehervorming"

Turtelboom: Politiefactuur niet gestegen door competitiehervorming

Turtelboom: "Politiefactuur niet gestegen door competitiehervorming"

Print
De hervorming van de voetbalcompetitie vorig jaar deed de politiefactuur niet stijgen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) op basis van een onderzoek van de Universiteit van Luik. Gevreesd werd dat het nieuwe systeem met play-offs tot meer incidenten zou leiden, maar dat is niet zo.

De meeste incidenten deden zich voor in de match Club Brugge-Anderlecht in de play offs op 18 april. De politiefactuur voor de ordehandhaving daalde vorig seizoen lichtjes, omdat het aantal matchen is gedaald van 306 naar 285. De totale kostprijs van de ordehandhaving in het voetbal schommelt rond de 5 miljoen euro.

Kerstvoetbal

Maar er zijn grote verschillen op het vlak van de politie-inzet. In Brugge werden veel meer agenten ingezet, in Kortrijk, Luik, Lokeren en Charleroi veel minder. Volgens Turtelboom komt dit omdat “nog steeds te veel agenten worden ingezet op basis van cijfers uit het verleden of uit machtsvertoon”. Vooral bij play-offs zet men vaak evenveel of meer politie in als tijdens een gewone match, hoewel ze vaak minder risico en minder toeschouwers hadden.

Het kerstvoetbal en de play-offs hebben soms voor problemen gezorgd omdat het moeilijk was om voldoende agenten op te trommelen en om tijdig alle nodige informatie in te zamelen.

Vorig seizoen werden 1.397 processen-verbaal opgesteld en er werden voor 411.825 euro aan geldboetes opgelegd. Turtelboom stelt dat het seizoen 2009-2010 kan worden vergeleken met het seizoen ervoor. Het aantal ernstige groepsincidenten was heel beperkt, de meeste inbreuken waren klein en geïsoleerd (gooien van bierbekers, Bengaals vuurwerk..). De wedstrijd Anderlecht-Bilbao was goed voor 113 pv’s, de match Club Brugge Anderlecht voor 85.

Momenteel hebben 657 personen een stadionverbod.

JDW

MEEST RECENT