Zesde Geitestoet verwacht 80.000 toeschouwers

Print

Zesde Geitestoet verwacht 80.000 toeschouwers

Wilrijk - Wilrijk maakt zich op voor zijn zesde Geitestoet. Zondag worden in het geitendisctrict tot 80.000 toeschouwers verwacht voor een boeiend spektakel dat een stukje de geschiedenis weer levend maakt. Voor het eerst kan je de Geitestoet gratis komen bekijken.
Meer dan 1500 figuranten in kostuum, vijftien praalwagens en verschillende muziekkorpsen en showbands trekken vanaf 15.30 uur in een twee uur durende optocht door de centrumstraten van het district. Daarvoor zijn stoetenbouwer Etienne Mommerency en zijn medewerkers twee jaar in de weer geweest.

"Natuurlijk kan je de Geitestoet niet vergelijken met de komst van de Duiker en de Kleine Reuzin naar Antwerpen", weet ook Mommerency. "Maar wij maken en doen alles zelf. En het resultaat is een topstoet in Vlaanderen. Ik plaats de Geitestoet net onder de Gouden Boomstoet in Brugge, die ik zelf ook regisseer en waar veel meer mogelijkheden zijn, en de Ros Beiaardstoet in Dendermonde."

Link met Wilrijk

Voor de vijfde keer maakten Mommenrecy en zijn medewerkers de moeilijke evenwichtsoefening tussen behouden wat goed is en noodzakelijke vernieuwing.

"Wat altijd terugkomt zijn de vier thema's: Wilrijk rijk aan geschiedenis, rijk aan folklore, het rijk van geiten en bokken en het rijk van Lange Wapper. Wat de invulling van die thema's betreft zorgen we voor nieuwigheden. Maar bij alles wat we uitbeelden moet er een link zijn naar Wilrijk, dat als Romeinse nederzetting Villariacum heette. Zo zullen er ook dit jaar legioensoldaten, slaven en een Romeinse strijdwagen te zien zijn. Er is een praalwagen die het bezoek aan de fortengordel van de jonge Leopold II voorstelt, want twee van die forten liggen op Wilrijks grondgebied."

"En een bijzondere attractie wordt zeker de bloemenwagen. Daarvoor haalden we de inspiratie bij de bloemencorso's die in de jaren vijftig in Wilrijk uitgingen. We hebben de wagen nagemaakt naar de beeltenis op de affiche van toen. Ook voor het begin en het einde van de stoet hebben we dit jaar bijzondere attracties naar Wilrijk gehaald. Het spektakel moet immers onmiddellijk aanslaan en na afloop nog een tijd blijven hangen."

Luk LUYTEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio