Senioren en jeugd onder één dak

Print
Ranst - De behuizing van de senioren in de Ranstse Valkenaan is dringend aan vervanging toe. Al jaren worden er plannen gemaakt. De buurt vond die in eerste instantie te grootschalig en nu staat een derde plan dicht bij de uitvoering. De eerste plannen dateren nog van tijdens de vorige legislatuur.

Sinds 2006 volgt schepen Jef Verhaegen (Open Vld) het dossier van dichtbij. “Oorspronkelijk moest het gebouw volgens Stedenbouw op een andere plek ingeplant worden. Het was ook veel groter opgevat toen. De plannen waren toen nog van de hand van de architect die ondertussen de gemeenteraad voorzit dus hij vond dat deontologisch niet meer combineerbaar. We moesten dus op zoek naar een nieuwe architect."

"Bij Stedenbouw zijn ze ondertussen ook van mening veranderd. Nu vonden ze dat het nieuwe gebouw best een geheel vormt met de jeugdlokalen die hier ook staan. Nu beschikken we met een ondertussen goedgekeurd ontwerp van architecten Alexander Matthijs en Seppe Jespers over iets waarmee we binnenkort aan de slag kunnen gaan. We hebben al offerten binnen. Nu moet nog uitgemaakt worden of de goedkoopste aannemer niets over het hoofd heeft gezien. Het is moeilijk om te voorspellen wanneer het gebouw gebruiksklaar zal zijn maar ik hoop toch dat tegen eind 2011 zeker de ruwbouw zal klaar zijn. In 180 werkdagen zou de zaak moeten geklaard zijn.”

“In het plan wordt het gebouw voor de senioren een geheel met de jeugdgebouwen die er al staan. Die worden meteen ook opgeknapt en de open groene ruimte die hier is, blijft intact. De senioren krijgen een grote zaal van 100 m^2 en een kleinere zaal van 60 m^2. Dat zaaltje kan ook gehuurd worden door andere verenigingen. Als het nodig is kan van de twee zalen één heel grote ruimte gemaakt worden. Er komt ook een biljartruimte waar ook internetaansluitingen voorzien worden. We willen de senioren de kans bieden om bij te blijven. Het sanitair zal ook bruikbaar zijn voor minder valide senioren. We voorzien ook een gekoelde berging, een keuken en natuurlijk een toog.”

“De werkzaamheden beginnen met het opknappen van de lokalen die vooral door de scouts worden gebruikt. Er komt overal dubbel glas en het hout wordt vervangen door aluminium. De toiletten worden helemaal vernieuwd. Twee kleinere lokalen worden verbouwd tot één grote ruimte. Als die ingreep is uitgevoerd kan het uitgeleefde seniorenlokaal eindelijk worden gesloopt. Op dat ogenblik krijgen de senioren tijdelijk onderdak krijgen bij de jongeren. Hun meubilair kunnen ze tijdens de werkzaamheden opbergen in een container. Op de begroting is een bedrag van 600.000 euro ingeschreven maar ik ben er gerust in dat we die som niet zullen nodig hebben.”

Sylvain LIEKENS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio