Vierendeelbrug wordt vervangen

Print
Ranst - De heemkundige kring De Brakken had het bericht al verspreid en nu is het officieel: de Vierendeelbrug over het Albertkanaal wordt vervangen door een exemplaar dat de passage van hogere schepen moet mogelijk maken. NV De Scheepvaart is de opdrachtgever.
De plannen zitten al in een gevorderd stadium want schepen van openbare werken Nicole Damen (CD&V) weet dat de brug er volgend jaar al komt. “ De Scheepvaart heeft met onze wensen voor meer verkeersveiligheid rekening gehouden. Er komt voor de fietsers aan beide kanten van de brug een aansluiting met het jaagpad langs het kanaal. De brug zal naar twee rotondes leiden. De nieuwe rotonde op het punt waar de Oelegemsesteenweg en de Vaartstraat kruisen zal een gevaarlijk punt in de gemeente veel veiliger maken. De Vierendeelbrug bewaren was geen optie omdat die in de grond van het kanaal zit en zo nooit de gewenste hoogte te halen valt. De hinder tijdens de bouwwerkzaamheden zal beperkt blijven want de nieuwe brug zal eerst gebouwd worden voor de oude gesloopt wordt. Meer dan enkele weken zal er niet moeten omgereden worden. Er komt ook nog informatievergadering voor de buurt op donderdag 28 oktober om 19.30 uur wellicht in het parochiecentrum.”

De Brakken klinken minder tevreden. “We hebben al in 1995 voorgesteld om de brug en de ruime omgeving als een beschermd dorpsgezicht te beschouwen. De hogere instanties hebben ons toen niet gevolgd en nu lijkt het ons of de mensen van NV De Scheepvaart zich niet bewust zijn van de erfgoedwaarde van die Vierendeelbrug. In Mechelen is er wel zo’n brug beschermd. Deze brug dateert uit 1946 en werd genoemd naar ingenieur Vierendeel (1852-1940) die dit type metalen brug ontwierp.” zegt Walter Van der Avert namens De Brakken.

Sylvain Liekens
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio