Chocolatier maakt historisch beeld Houten Clara uit chocolade

In de etalage van chocolatier Burie prijkt een chocolade versie van de Houten Clara. Het origineel is een houten beeldje uit de zeventiende eeuw.

jrosquin

De Houten Clara stelt een weesmeisje voor en stond oorspronkelijk aan de trap in het Maagdenhuis. Het Maagdenhuis in de Lange Gasthuisstraat 33 was vroeger een weeshuis voor meisjes en bestaat dit jaar tachtig jaar. Tegenwoordig is er een museum. De Houten Clara hangt er op de binnenkoer.

“Maar dat is een replica”, weet Bram Hullebroeck (32), chef-chocolatier bij Burie. “Het originele beeld staat momenteel in Brussel. Daar onderzoekt men hoe oud het beeldje is.”

De opdracht is er gekomen op vraag van het museum zelf. “We veranderen om de maand het beeld in onze etalage. Daar gingen we dus graag op in. Het Maagdenhuismuseum is trouwens niet zo ver van de winkel.”

Bram moest zich voor de replica in chocolade beroepen op fotomateriaal. “Voor dit werk heb ik vooral echt moeten beeldhouwen”, legt hij uit. “Ik heb de vorm met beiteltjes moeten bijwerken.”

In het werk zit een 40-tal kilo chocolade verwerkt. “Het zal een maand blijven staan. De chocolade wordt nooit opnieuw gebruikt, alhoewel die nog perfect eetbaar is. Soms schenken we het sculptuur aan een weeshuis, maar dikwijls gooien we de chocolade ook gewoon weg. In dit geval zou het wel eens kunnen dat het zijn weg vindt naar het museum zelf, om daar nog even te staan.”

Iwan Pas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners