Uniek boek beschrijft Nete tussen Lier en Geel

Uniek boek beschrijft Nete tussen Lier en Geel

Uniek boek beschrijft Nete tussen Lier en Geel

Print
Heist-op-den-Berg - De heemkringen van Heist-op-den-Berg, Westerlo, Nijlen en Herenthout geven samen het boek "Vol zilveren tinteling" of "De grote Nete van Lier tot Geel" uit. Het langverwachte boek van de hand van Frans Lens (77), met de hulp van velen, verschijnt op 15 oktober. Tot 15 september kan aan gunstvoorwaarden besteld worden.
De Nete komt er in al zijn aspecten aan bod: het ontstaan, de bevaarbaarheid, het uitzicht door de eeuwen heen, sluizen en bruggen, haventjes, hoge waterstanden en overstromingen maar ook het leven langs de waterkant, de zwemmers, de overzetplaatsen, als filmdecor, de ontginning van turf en ijzerzandsteen, het groen, de visvangsten, de slaven in de Netevallei.. Maar ook de hoven en kastelen, stuwen, watermolens, herenboerderijen. We leren dat de scheepvaart en visserij eeuwenlang de economische slagader van de regio was, hoe de diepte en breedte veranderde, hoe de rivier fungeerde als verdedigingslinie.

Het boek bevat 140 grote illustraties. Tachtig procent van de foto's zijn van de hand van Louis Schoeters van Hallaar van 1948 tot nu, maar ook foto's van Walter Caethoven van Nijlen en Anne-Marie Van Camp van Herenthout zijn er in te vinden.

Info: "Vol zilveren tinteling" kost 27 euro gebonden in hardcover en 23 euro als gewone uitgave. Tot 15 september is de voorintekenprijs respectievelijk 19,50 en 17 euro. Verzendkosten 4,5 euro.

Pierre Anthonissen
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio