OLV-kathedraal verliest pastoor Wilfried Verhaert (68)

OLV-kathedraal verliest pastoor Wilfried Verhaert (68)

OLV-kathedraal verliest pastoor Wilfried Verhaert (68)

Print
Antwerpen - Wilfried Verhaert, de pastoor van de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal in Antwerpen, is zondag op 68- jarige leeftijd thuis overleden, omringd door familieleden en naaste medewerkers.

Pastoor Verhaert leed aan kanker maar leidde tot de laatste weken de parochie van de kathedraal vanop zijn ziektebed. De hulppastoors Tim De Mey en Paul Smets deden de erediensten.

“We vormden een goed team met een heel goede kapitein”, blikt vicaris Tim De Mey terug. “Hoewel zijn krachten afnamen, bleef Wilfried Verhaert tot de laatste dagen voor zijn overlijden begaan met al wie zou achterblijven. Overal waar hij pastoraal actief was, kwamen mensen steevast op de eerste plaats. Hij was een bezielend man.”

Wlfried Verhaert was een Kempenzoon, die geleidelijk naar de Metropool opschoof. Hij werd op 4 juni 1942 in Westerlo geboren, liep college in Geel en werd in 1965 priester gewijd. Na zijn studies klassieke filologie was hij tien jaar leraar aan het college van Westmalle. In 1985 werd hij onderpastoor in Heist-opden- Berg. Zes jaar later verhuisde hij als pastoor naar de Sint-Antoniusparochie in Brasschaat en werd hij deken. In 1993 benoemde de Antwerpse bisschop hem tot streekvicaris van de Kempen.

Op 26 juni 1996 werd hij dan benoemd tot pastoor van de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal en tot deken van het toenmalige decanaat Antwerpen- Centrum. Een jaar later werd hij titulair kanunnik van het kathedraalkapittel.

Geduldige leraar

“Wilfried Verhaert was een gelukkige priester. Hij was graag in Antwerpen en leerde al snel de stad te appreciëren. Hij heeft er altijd voor geijverd de kathedraal te zien als een levende ontmoetingsplaats waar mensen inspiratie kunnen putten voor hun geloof, in de mooie en moeilijke momenten van het leven."

"Hij was een geduldige leraar, die met enthousiasme het evangelie verkondigde. Hij streefde ook naar eenheid binnen de Kerk en wilde steeds opnieuw bruggen slaan”, aldus Tim De Mey.

Na een bezoek aan Burkina Faso en Benin stichtte Wilfried Verhaert de vzw Afrant die scholen, kerken en ziekenhuizen in Afrika bouwde. Hij zorgde ervoor dat de stichting een nieuwe voorzitter kreeg en in de toekomst kan verder werken.

De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag om 10.30u in de kathedraal plaats. De teraardebestelling gebeurt in intieme kring in Westerlo. In de kathedraal ligt vanaf vandaag een rouwregister.

Frank Heirman

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio