Winkels met 'DNA-douche' worden niet meer overvallen

Winkels met 'DNA-douche' worden niet meer overvallen

Winkels met 'DNA-douche' worden niet meer overvallen

Print
Een experimentele methode om overvallers buiten te houden, blijkt een succes. Winkels die uitgerust zijn met een zogenaamde DNA-douche worden niet meer overvallen. Een DNA-douche boven de buitendeur besproeit een overvaller met een onzichtbare spray - bestaande uit onschadelijk DNA-materiaal met unieke code - die dagenlang via uv-licht zichtbaar blijft en materieel bewijs levert.

De douche boven de buitendeur wordt door de winkelier via een alarmknop bediend. De winkeliers in Rotterdam die dit systeem twee jaar geleden lieten installeren, hebben sindsdien geen overvallers meer over de vloer gehad.

Politiewagens worden uitgerust met een speciale uv-lamp en kunnen zo vluchtende overvallers opsporen op straat of laten "oplichten" in een mensenmassa.

In Rotterdam zijn 20 winkels en 2 benzinestations sinds eind 2008 uitgerust met het systeem. Ook in Amsterdam en in Flevoland zijn politiekorpsen aan de slag gegaan. Horecazaken en supermarkten installeerden het systeem nu ook. De spray wordt nu zelfs al gebruikt om waardevolle eigendommen mee in te smeren.

Nadeel

Omdat het systeem zo goed afschrikt, heeft de politie nog geen enkele keer in de praktijk kunnen proberen hoe efficiënt hun uv-lampen zijn. In de gangsterwereld is het systeem natuurlijk bekend en kandidaat overvallers die het zien hangen, houden het bij een verkenning van de winkel maar gaan niet meer tot de actie over.

(Archieffoto)

Nu in het nieuws