Cuba zet een op de vijf ambtenaren op straat

Cuba zet een op de vijf ambtenaren op straat

Cuba zet een op de vijf ambtenaren op straat

Print
De Cubaanse overheid is van plan om ongeveer 1 miljoen ambtenaren af te danken. Ze moeten zelfstandig worden of een job in de privésector vinden. Met de ingreep hoopt de overheid de economie vlot te trekken. Het communistische Cuba telt 5,1 miljoen ambtenaren, 85 procent van de tewerkgestelden is in dienst bij vadertje staat.

Oud-president Fidel Castro (foto) liet vorige week al blijken dat er hervormingen op til waren. Toen hij door een Amerikaanse journalist werd gevraagd of hij nog altijd geloofde dat het Cubaanse model kan geëxporteerd worden naar andere landen, zei Castro tot ontstentenis van de omstaanders: "Het Cubaanse model werkt zelfs niet meer voor Cuba".

De Cubaanse president Raul Castro, jongere broer van Fidel, zei dat de rol van de overheid in de economie moet afnemen. De regelgeving inzake ondernemen wordt sterk versoepeld. Zelfstandigen zullen toegang krijgen tot de sociale zekerheid, zullen bankrekeningen mogen openen en krijgen de mogelijkheid om met kredieten hun ondernemingen uit te breiden.

Volgens de Cubaanse werknemersbond zal de helft van de ontslagen nog voor maart volgend jaar ingang vinden. De ingreep is de grootste verandering in het land sinds de communistische revolutie in 1959.

Nu in het nieuws